Maggie's Centre

Location Nottingham
Client Maggie’s
Size 360m²
Status Built

Awards
2012 British Construction Industry Award, Shortlist
2012 RIBA Award, Winner
2012 RICS Award, Highly Commended
2012 WAN Award, Shortlist
2011 Nottingham Civic Society Award, Winner
2011 Structural Steel Design Award, Shortlist

Design and architecture are very important to Maggie’s centres and to visitors because from the outside the buildings are striking and stunning, when people enter they come with a certain curiosity and what they’re met with is this beautiful light and this openness and beautiful lines. They feel a sense of being somewhere special which is uplifting to them and makes them feel special as well.

Mandy McMahan, Centre Head Maggie's Nottingham

I am delighted to be involved in creating this centre for people living with cancer and their family and friends. It will be a great resource for everyone and a fantastic new addition to the city. Piers Gough is an incredible architect and it has been a joy to work together on the design.

Sir Paul Smith

CZWG was commissioned by Maggie’s to design a new cancer care centre in Nottingham to serve the East Midlands Cancer Network. It is set on a wooded slope in the grounds of Nottingham City Hospital Campus, between the Oncology Department and the Breast Unit. The two-storey building ‘floats’ above the ground on a semi basement and is accessed by a wide bridge from up the slope. It is visibly part of the hospital but lifted up protectively amongst the trees.

The green glazed oval elevation with its overlapping corners forms economical square plans in which the many rooms required flow from one to another. The section exploits the curved roof and soffit to provide different height rooms and spaces. They have been richly furnished to the design of Sir Paul Smith, a famous son of Nottingham. Large balconies extend the rooms out within touching distance of the tree canopies.

Related

CLOSE