Westbourne Grove Public Lavatories

Location Notting Hill, London
Client Royal Borough of Kensington and Chelsea
Content Lavatories | Retail
Status Built

Awards
1996 Civic Trust Award, Commendation
1995 Financial Times Architecture Award, Commendation
1994 Royal Borough of Kensington & Chelsea Environment Award, Winner
1994 Sunday Times Building of the Year Award, Winner

An area of triangular paving was reclaimed from the centre of two diverging roads and furnished with benches and trees. The plan of the building echoes the triangular site with the lavatories at the wide end, entered from either side via a lobby leading to the disabled lavatory to one side, with the remainder split into male and female by a central service corridor.

The plinth at the sharp end is partially enclosed by glass to form the florist’s kiosk which was added to the brief by the local residents’ association who also contributed to the clock, planters and shapely benches. Beneficially, the rent from the florist offsets the attendant and running cost of the lavatories.

Related

CLOSE